@include('includes.main.header')
Fotbalul romanesc a ajuns sa aiba o medie de sub 3.000 de spectatori, la nivelul primului esalon, valoarea primului 11 al nationalei Romaniei sa fie sub cea a Armeniei, toata lumea acuza pe toata lumea si gasirea, pedepsirea si eliminarea tapilor ispasitori din randul suporterilor se confunda cu solutii pentru rezolvarea tuturor problemelor.
Aceasta situatie a fost anticipata in lucrarea de disertatie care sta la baza acestui proiect, realizata in anul 2013, un an in care Romania a avut 2 echipe in primavara europeana, Liga 1 avea o usoara crestere a numarului de spectatori (datorata noilor stadioane), suporterii sarbatoreau iminenta scapare de “investitori” si asteptau fondurile de investitii adevarate, sa ia cu asalt cluburile din “ghiarele” donatorilor de la acea vreme.
Cele mai mari performante ale fotbalului romanesc au avut la baza o finantare solida si un marketing exceptional, asigurate de catre un simplu suporter, care din fericire pentru fotbalul acelei perioade avea controlul absolut al tuturor resurselor si deciziilor din tara.
Imposibilitatea suporterilor de a cunoaste, analiza si critica actiunile si deciziile dictatorului a creat in perceptia suporterilor confuzia ca finantarea si marketing-ul nu au existat in regimul trecut. Acestea pot fi reproduse doar prin instalarea unui dictator, neaparat suporter al fotbalului, inchiderea granitelor, confiscarea telefoanelor si televizoarelor, oprirea internetului etc., imposibil intr-o democratie.
Aceasta confuzie a dat nastere unor MITURI care nu au nicio legatura cu realitatea:
1) Banii au furat pasiunea si performantele fotbalului, cand tocmai lipsa lor a facut acest lucru;
2) Marketing-ul nu poate influenta performantele sportive ale jucatorilor; (Cum poate un jucator in ziua de azi sa aiba aceeasi motivatie, ambitie precum jucatorii din regimul trecut?) Chiar daca am avea cele mai performante centre de copii si juniori din lume, acestia nu vor beneficia de motivatia si ambitia jucatorilor din fostele generatii, deoarece acestia joaca pe stadioane goale, au nenumarate alte posibilitati de a se afirma si de a avea o cariera de succes in alte domenii, au posibilitatea sa plece din tara si fara sa joace fotbal, nivelul de trai a crescut, au multe alte posibilitati de a-si petrece timpul liber si fotbalul nu mai este in topul preferintelor etc.
3) Un club poate castiga Liga Campionilor si fara finantare si marketing!? (Exista vreun suporter care lucreaza gratuit sau nu si-ar dori sa fie platit mai bine?)
4) Se considera ca cineva are obligatia sa finanteze fotbalul; ->5 (Nu are nimeni aceasta obligatie!)
5) Fotbalul este clientul, iar suporterii (spectatori, finantatori, sponsori si autoritati) sunt vanzatorii; Astfel, cluburile au ajuns: a) sa isi selecteze suporterii care sa cotizeze (Un club ofera contul bancar suporterilor interesati sa aduca o contributie financiara, doar dupa completarea unor formulare prin care sa-si asume o dragoste eterna fata de club, mai multe obligatii decat drepturi si doar dupa aprobarea acestora de catre o comisie.);
b) sa isi selecteze finantatorii si sa excluda preventiv investitorii straini, care nici macar nu exista; (ca si cum un patron de magazin din Romania ar restrictiona accesul cangurilor, in vederea cresterii vanzarilor)
c) se asteapta adaptarea sponsorilor si autoritatilor locale la nevoile clubului si nu invers. Se asteapta ca oamenii de afaceri sa fie mai deschisi, cand cluburile ar trebui sa se deschida in fata oamenilor de afaceri.;
Se asteapta adaptarea suporterilor la nevoile cluburilor.
Sunt acuzati suporterii pentru ca terenul de joaca s-a mutat pe telefoane si tablete sau pentru ca nu isi achizitioneaza bere cu 5 euro, in conditiile in care nici nu au aceasta posibilitate. Niciodata clientul nu va fi vinovat! Vanzatorul trebuie sa se adapteze comportamentului clientilor, nu invers.
Fotbalul trebuie sa vanda ceva necesar suporterilor, daca isi doreste finantare, evident.
Si in comunism, fotbalul a fost vanzator in relatia cu statul roman, care a cumparat falsa impresie de libertate in randul populatiei, entertainment, sanatate etc.
6) Scopul finantatorilor este de a spala bani prin cluburile de fotbal; (A auzit cineva de bani CURATI iesiti din fotbal, pentru a putea spune ca au fost spalati?)
Daca ne referim la acuzatiile si sentintele din procesele din fotbalul romanesc, prin cluburile de fotbal s-a derulat un proces de murdarire a banilor (prin evaziune fiscala, inselaciune etc.), iar acuzatiile de spalare de bani fac referire la operatiunile desfasurate prin paradisuri fiscale, nu prin cluburile de fotbal. Spalarea de bani nu s-a facut prin cluburile de fotbal si fara un profit constant al acestora si impozite si taxe platite este o anomalie sa existe aceasta eticheta pusa cluburilor de fotbal.
Este ca si cum un infractor si-ar cumpara cea mai scumpa masina din bani murdari, in scopul de a da o aparenta legala banilor. Precum o masina scumpa si cumpararea unui club de fotbal poate doar sa atraga atentia justitiei asupra achizitorilor. Ceea ce s-a si intamplat in cazul patronilor de fotbal. Daca ne referim la banii publici investiti in fotbal, este vorba de suspiciuni de coruptie, furt etc., nu poate fi vorba de spalare de bani, deoarece banii obtinuti din infractiuni (coruptie, furt) nu sunt curati, iar cei intrati sunt doar declarati (murdari sau curati).
7) Scopul finantatorilor este de a fura banii generati de cluburile de fotbal; Daca ar fi fost asa ar insemna ca orice persoana care face aceste acuzatii, ar putea prelua de maine conducerea oricarui club de fotbal si doar prin oprirea acestor presupuse “furturi”, ar putea achita salariile si restul cheltuielilor unui club, ar obtine si un profit pentru care in mod cinstit va plati toate taxele si impozitele si ar putea plati si eventualele datorii ale clubului, fara a beneficia de aportul unui finantator sau a banilor publici si fara a schimba strategia.
Pentru asta au fost numiti administratorii speciali si judiciari si daca acest mit ar fi fost adevarat, nu ar fi existat niciun club de fotbal falimentar. Cluburile ar fi avut cozi de investitori, asa cum astepta toata lumea si totul ar fi fost roz, indiferent de persoanele care conduc destinele fotbalului. Desi nimeni nu a reusit acest lucru, mitul a ramas neclintit in perceptia publicului.
Exista chiar si oameni de afaceri cu experienta care au dat crezare acestor zvonuri, suspiciuni si acuzatii si s-au fript rau de tot.
Si aici trebuie analizate acuzatiile si sentintele definitive din dosarele din fotbal. In “Dosarul transferurilor”, prejudiciul adus celor 4 cluburi de fotbal implicate este de aproximativ 10 milioane de euro. Prejudiciul real adus de patroni propriilor cluburi este 0, deoarece acestia au imprumutat cluburile cu sume mult mai mari decat acest prejudiciu (si nu le-au recuperat niciodata (falimente)). Puteau scoate acesti bani oricand, fara sa plateasca taxe suplimentare. Desi foarte putini patroni si-au recuperat vreodata aceste imprumuturi (foarte probabil exista o singura exceptie), ei au fost acuzati si pentru acest aspect. Culmea este ca nu a fost acuzat nimeni atunci cand din aceste imprumuturi se plateau si salarii de un milion de euro pe an, unei singure persoane.
Scopul acestor imprumuturi a fost ca in cazul unor incasari exceptionale, patronii sa isi poata recupera “investitia”. Exista un singur caz in care s-a si intamplat acest lucru, dar acesta trebuie privit ca fiind exceptia, nu regula, iar toti ceilalti patroni au pierdut aceste imprumuturi.
Adevaratul prejudiciu adus strict fotbalului in “Dosarul transferurilor” este de 5-10% din valoarea nedeclarata a transferurilor, sume ce ar fi trebuit sa ajunga la cluburile care au format jucatorii si la federatie.
Cel mai mare prejudiciu din acest dosar este cel adus statului pentru neplata taxelor, aferente sumelor nedeclarate din transferuri. Acesta a fost si motivul infractiunilor din dosar.
Dar... Unde credeti ca s-au dus acesti bani???
Este foarte bine ca justitia sa isi faca treaba! Bine sau rau a demonstrat acest lucru, mai ales in fotbal și ar trebui ca aceste suspiciuni, mituri si teorii ale conspiratiei sa fie lasate in mana justitiei. Stiati ca in dosarul transferurilor au fost cercetate 800 de transferuri din care 12 au fost gasite in neregula, conform presei. Ganditi-va la alt domeniu de activitate cu o rata a infractionalitatii mai mica si cu un grad mai mare al colectarii taxelor si impozitelor, luand in considerare faptul ca a fost anchetata intreaga activitate si transferurile incriminate s-au desfasurat in perioada 1999-2005.
Justitia nu va rezolva problemele fotbalului romanesc. Lipsa finantarii si scaderea popularitatii fotbalului nu sunt problemele justitiei.
Exista o opinie sablon in randul suporterilor: Salariile jucatorilor sunt umflate, pentru ca cineva sa isi ia o parte din acesti bani (ilegal, fara acte) si astfel se face spalare de bani si sunt devalizate cluburile. Daca ar fi asa:
a) Banii luati din salariile jucatorilor sunt ilegali, murdari si astfel nu putem vorbi de spalare de bani, ci de coruptie. Din banii curati si declarati s-ar obtine bani murdari. (inversul operatiunii de spalare)
b) Prejudiciul unui astfel de scenariu este adus in primul rand finantatorilor acelui club, nu clubului in sine, deoarece in Romania falimentele cluburilor au demonstrat ca un club nu poate supravietui fara unul sau mai multi finantatori puternici. La cluburile private este cea mai mare anomalie posibila sa acuzi finantatorul principal ca plateste cu bani curati (sau cel putin declarati deja) un jucator, pentru a obtine “pe sub mana” (bani murdari), pana la 55% din acei bani (dupa plata taxelor si impozitelor pe salariul jucatorilor) – salariul real al jucatorului si in acelasi timp sa sustina financiar intreaga activitate a unui club de fotbal. Daca altcineva ia acesti bani murdari este problema justitiei si a finantatorilor, deoarece ei sunt cei furati in primul rand, nu clubul sau ceilalti suporterii. Practic finantatorii sunt acuzati de “autodevalizare”.
c) In cazul cluburilor finantate de institutiile publice aceste suspiciuni sunt oarecum indreptatite, dar tot asa, prejudiciul este adus finantatorilor (primariilor, consiliilor etc.), nu cluburilor de fotbal, deoarece acestea sunt dependente de finantarea primariilor si aceasta fapta se numeste coruptie, in niciun caz spalare de bani. Oricum aceste fapte trebuie anchetate de justitie, nu de persoane neautorizate.
Daca am fi in situatia in care cluburile s-ar autofinanta, fara aportul substantial al unor finantatori (nu este cazul), atunci am putea vorbi de devalizarea cluburilor, prin coruptie. In afara acestei situatii, nu se poate vorbi despre devalizarea cluburilor de catre “investitori”, donatori, primari, sponsori si oricine aduce o contributie financiara cluburilor. Este in beneficiul cluburilor, ca toate aceste categorii sa fie atrase, nu alungate din cauza acestui mit, asa cum se intampla in prezent, indiferent de defectele lor sau de teoriile conspirationale legate de acestia. Si ei sunt suporteri, altfel nu ar fi fost implicati!
8) Finantatorii fotbalului ar trebui sa fie singurii suporteri care sa nu aiba dreptul sa-si exprime punctul de vedere; (Atunci de ce ar mai finanta, ca nu ii obliga nimeni??? SITUATIA DE FATA)
Asa ceva nu se intampla nicaieri in lume. Pana si finantatorul din regimul trecut ar fi putut interzice fotbalul de la o zi la alta.
Scopul finantatorilor in fotbal este de a asigura finantarea clubului favorit, in schimbul functiei de Presedinte sau manager in club si a dreptulului de a lua deciziile si de a fi implicat in activitatile acestuia. Pai daca le sunt luate toate beneficiile, produsul pe care ei il achizitioneaza, ei de ce sa mai “bage” bani?
Ca si cum ai alimenta de la o benzinarie saptamanal cu 100 de lei si intr-o saptamana nu ar fi benzina, dar casierul ti-ar cere oricum sa lasi 100 de lei. De ce ar face cineva asa ceva?
Daca ne uitam la toate cluburile din lume, inclusiv la modelele copiate de noi, vedem ca practic se “cumpara” functia de Presedinte si dreptul de decizie printr-o contributie financiara uriasa catre cluburi.
Aceasta este o DISTRACTIE a oamenilor cu foarte multi bani, pe care oamenii de rand nu pot sa o inteleaga si de aici iau nastere suspiciunile, acuzatiile si teoriile conspirationale.
Aplicatia www.realclubmanager.com doreste sa ofere aceasta distractie, oricarui suporter dispus sa aduca o contributie de 40 de lei pe luna clubului.
9) Deciziile si actiunile oamenilor din fotbal au dus la situatia precara in care ne aflam. (Nu exista decizie perfecta in fotbal si nu acestea sunt cauza situatiei actuale!)
10) Finantatorii sunt vinovati pentru situatia actuala; (Lipsa finantatorilor este cauza situatiei actuale, nu cei care au avut vreodata acest rol.)
11) Finantatorii trebuie sa aiba 3 facultati, o exprimare excelenta, etica etc., “precum toti ceilalti suporteri...”; Indiferent cum ar fi si ce decizii ar lua, performantele sportive vor fi direct proportionale cu finantarea. Pot fi si serviciile, politicul, dictatori, frumosi sau urati, pentru bunul mers al unui club de fotbal, importanta este finantarea de care beneficiaza. Problema este ca nu prea mai sunt, entitati, suporteri ai fotbalului, care sa isi asume in intregime finantarea unui club.
Suntem si saraci si cu pretentii. Fotbalul nu are finantatori, dar noi, suporterii avem o problema cu fiecare suporter care isi doreste sa finanteze un club: ca nu stie sa se exprime, ca este fermier, ca este hot, ca este strain, ca este comunist, ca este omul politicului, ca este omul serviciilor etc.
Am putea muri de foame cu o portie de cartofi prajiti in fata, pentru ca nu ne place.
12) Cineva nu are altceva mai bun de facut decat sa distruga fotbalul romanesc; Problema este ca numarul celor care iubesc fotbalul este in continua scadere, nu pentru ca obiectivele unei entitati ar fi impiedicate de bunastarea fotbalului.
13) Cluburile de fotbal sunt precum o mina de aur; Atunci de ce nu vrea nimeni sa le cumpere? De ce dupa decizia patronilor de a se retrage, cluburile intra in faliment? In analiza acestui aspect, sunt de multe ori luate in calcul doar veniturile substantiale, exceptionale ale unui club de fotbal, fara a se tine cont si de cheltuielile acestuia. Stiati ca: a) In Liga 1 a fost achizitionat un jucator cu aproape 1 milion de $, care a jucat in total aproximativ 100 de minute si a plecat gratis, dupa ce i s-a platit si salariul cativa ani? b) FCSB a cheltuit mai multi bani decat a primit din transferuri din anul 2000 pana in primavara anului 2018? conform transfermarkt.de etc. etc. .......................
Din frustrare, dorinta de razbunare si sete de sange pentru nedreptatile regimului trecut, au luat nastere confuzii si anomalii care duc la ura, dezbinare si la o lupta inexplicabila, chiar si in cazul rivalilor. (ce sa mai vorbim despre suporterii acelorasi echipe care se divizeaza in cate 4 cluburi cu acelasi nume (unul cu istoria, unul cu traditia, unul cu principiile, unul cu banii, unul cu palmaresul, unul cu teoria conspiratiei, unul cu jucatorii si altul cu antrenorii) sau in cate 6 galerii la acelasi meci)). Acestea sunt prezente parca mai mult ca oricand in toata societatea romaneasca si provin din urmatoarele CONFUZII:
Asistam astfel la niste dialoguri hilare intre suporteri: Suporter1: “Cerul este albastru.” Raspuns1: “Cerul nu este albastru, deoarece Suporter1 este brunet.” R2: “Cerul nu este albastru, deoarece apa este uda.” R3: “Cerul nu este albastru, deoarece Suporter1 este cu serviciile, politicul sau masoneria.” R4: ”Cine este Suporter1?” R5: “Cerul nu este albastru, deoarece eu am jucat 3 meciuri in Liga 2, unde am dat si o bara.” etc. Prin urmare, ne asteptam si la astfel de opinii in ceea ce priveste acest proiect.
Acesta este probabil blocajul mental de care se lovesc fotbalistii romani. Ajung la un nivel superior, demn de lauda colegilor din juniorat si a cunostintelor, in acel moment se instaleaza suficienta si supraevaluarea datorate mandriei si laudei fata de cunoscuti, iar progresul si motivatia jucatorului se sting. Daca ne uitam la cei mai mari jucatori ai Generatiei de aur, putem observa ca si la varsta de 50 de ani, acestia se trezesc in fiecare dimineata ca si cum nu ar fi realizat nimic, desi ar avea toate motivele de lauda si mandrie pentru performantele lor. Aceasta mentalitate a fost data de marketing-ul de care beneficia fotbalul in regimul trecut, imposibil de reprodus in zilele noastre. Acesta ar trebui adaptat.
Sub nicio forma nu acceptam si nu intelegem niciun fel de forma de umor la adresa noastra, dar noi nu avem nicio problema in a-i ironiza pe altii.
Daca noi ne vedem de fiecare data favoriti la calificarea pentru un turneu final, in conditiile in care valoarea primului 11 este sub cea a Armeniei, nu avem cum sa rezolvam aceasta problema niciodata. Intotdeauna se va gasi un tap ispasitor, va fi eliminat si vom crede ca problema este rezolvata, doar ca nu este asa.
Daca privim un club prin prisma a ceea ce a fost (zeci de mii de spectatori si finantare asigurata) si nu prin prisma a ceea ce este (cateva sute de spectatori si finantare incerta), ne va fi intotdeauna mai la indemana sa gasim tapi ispasitori, sa ii eliminam si sa credem ca problemele s-au rezolvat. Daca ne-am asuma realitatea situatiei fotbalului romanesc ne-am putea concentra pe rezolvarea problemelor reale ale acestuia: scaderea drastica a popularitatii acestuia si lipsa finantarii, nu pe gasirea si eliminarea vinovatiilor.
Eliminarea oricarei persoane din fotbalul romanesc, nu va duce niciodata la cresterea popularitatii fotbalului sau la finantarea acestuia!!!
Toate aceste mituri, confuzii si confruntari dintre noi sunt consecinte firesti ale tranzitiei.
DECLINUL FOTBALULUI ROMANESC ESTE O CONSECINTA FIREASCA A IMPOSIBILITATII DE A REPRODUCE FINANTAREA SI MARKETING-UL DIN REGIMUL TRECUT, ACCELERATA DE URA, DEZBINAREA SI LUPTA INDIVIDUALA DINTRE SUPORTERI.
NU EXISTA VINOVATI!
Au fost criticati permanent si scosi tapi ispasitori jucatorii, antrenorii, conducatorii, legendele si autoritatile. (pentru ca nu au avut performantele din perioada in care fotbalul detinea monopolul pietei de entertainment si finantarea era asigurata de un regim dictatorial, condus de catre un suporter al fotbalului. IMPOSIBIL) Au fost acuzati, pedepsiti si eliminati investitorii din fotbal si inca se insista pe eliminarea putinilor ramasi. (pentru ca nu au 3 facultati, ca nu pot substitui finantarea fostului regim etc.) In prezent parca asistam la lovitura de gratie data fotbalului romanesc: acuzarea si eliminarea principalului sponsor (sistemul competitional) si a putinilor suporteri ramasi (pentru ca nu isi cumpara bere cu 5 euro pe stadion, in conditiile in care le este interzis, pentru ca nu contribuie mai mult, in conditiile in care nu li se ofera niciun beneficiu pentru aceasta contributie, pentru ca stau pe telefoane si tablete etc.). In viziunea noastra toti cei enumerati sunt suporteri ai fotbalului si parca asistam la concursul “Ultimul suporter ramas in fotbal castiga!”.
Nu este vorba despre o forta conspirationala sau extraterestra, a carei interese ar fi afectate de bunul mers al fotbalului romanesc, ci de forta autodistructiva a luptei individuale dintre suporteri.
Desigur ca s-au facut greseli, dar este imposibil de nominalizat vinovatii situatiei actuale si chiar daca acestia s-ar gasi, asta nu ar duce la rezolvarea problemelor fotbalului romanesc.
Fotbalul romanesc are ocazia sa demonteze rand pe rand toate aceste mituri si confuzii din perceptia suporterilor, deoarece a avut ocazia sa simta pe propria piele nocivitatea acestora si a confruntarilor dintre suporteri.
Salvarea poate veni doar avand la baza o finantare solida si un marketing exceptional, asigurate de si pentru toti suporterii (ASA CUM SUNT EI), asa cum se intampla oriunde in lume si asa cum se intampla si in regimul trecut.
In regimul trecut finantarea era asigurata din buzunarul tuturor contribuabililor, cu sau fara voia lor. In democratie, acest lucru este imposibil de realizat si imoral pentru cei care poate urasc fotbalul. De aceea, finantarea trebuie sa vina de la putinii suporteri ramasi, prin exploatarea celui mai mare farmec al acestui joc (La fotbal se pricepe toata lumea!) si promovarea fotbalului in mediile unde s-a mutat terenul de joaca, (calculatoare, telefoane, tablete etc.), pentru a atrage noi suporteri ai fotbalului romanesc.
In campionatele puternice, cluburile sunt finantate de toti suporterii (patroni, presedinti, sponsori, suporteri de rand). Pentru a reduce ecartul dintre noi si campionatele puternice, avem nevoie de un marketing superior lor. Daca vom copia modelele aplicate de ei in urma cu 100 de ani, nu ii vom putea ajunge niciodata. Cluburile pe care ne place sa le copiem beneficiaza deja de o finantare solida, au stadioanele pline si un marketing exceptional. Astfel, strategiile acestora se concentreaza pe consolidarea acestei situatii. Aplicarea acelorasi strategii la cluburile din Romania, care nu au nicio legatura cu valorile celor mai puternice cluburi din lume, pot avea ca efect eliminarea suporterilor de pe stadion (desi noi mai avem suficient loc), consolidarea situatiei financiare foarte precara sau chiar eliminarea unor potentiali suporteri, sponsori sau investitori (pentru ca nu sunt de nasul cluburilor).
Daca tot vrem sa copiem ceva, ar trebui sa ne uitam la cluburi cu o situatie mai asemanatoare cu a noastra, cele din ligile inferioare din campionatele puternice. Acolo veti gasi o deschidere extraordinara si proiecte interesante implementate, menite sa duca la o crestere a indicatorilor cluburilor.
In Anglia s-a implementat chiar un proiect asemanator cu www.realclubmanager.com, in anul 2008, “Myfootballclub”. In cadrul acestuia suporterilor li se promitea participarea in deciziile din cadrul unui club de fotbal. S-au strans pe forumuri si cum permitea tehnologia la acea vreme, 53.000 de suporteri care au platit 30 de lire pentru un drept de vot valabil 1 an. Acestia au preluat o echipa de Liga a 5-a, dar numarul cotizantilor a scazut drastic si in 2-3 ani clubul a ajuns pe pierdere si a fost cedat altor investitori.
Din punctul nostru de vedere acest esec s-a datorat urmatoarelor:
1) A pornit din rivalitate fata de suporterii cu potential financiar mai mare si astfel perspectivele clubului erau limitate si nu le permiteau sa viseze ca vor concura vreodata cu marii investitori din Premier League. (1 persoana = max. 1 vot = 30 de lire)
2) Nu exista interactiune continua cu suporterii. Erau supuse la vot doar ocazional decizii, iar canalul de comunicare era initiat intotdeauna din partea conducerii. Evident si tehnologia acelor ani nu era atat de permisiva.
Intr-un interviu acordat pentru The Guardian in octombrie 2017, Will Brooke, fondatorul proiectului myfootballclub a declarat ca nu il considera un esec, dar considera ca s-au grabit cu 10 ani si ca nu cunoaste inca formula precisa pentru ca aceasta idee sa fie de succes.
Speram ca proiectul www.realclubmanager.com sa fie formula la care acesta facea referire.
Myfootballclub demonstreaza ca telul suporterilor nu ar trebui sa fie de a ajunge patron, ci sa vada fotbal, sa fie implicat activ in deciziile clubului, cu scopul de a dezvolta clubul favorit. A fi proprietarul unei companii cu pierderi este o povara. De aceea am ales sa infiintam un club nou al carui viitor depinde doar de aportul suporterilor.
Evident, avem dreptul democratic de a nu face nimic, de a ne injura in continuare, de a nu “ne vinde tara” (a nu vinde nimic) in plina globalizare sau de a nu ne “prostitua” (in timp ce jucatorii lui Arsenal fac balet pentru suporterii lor)! In acest caz trebuie sa acceptam si dreptul democratic al oricarei entitati de a nu fi obligata sa salveze de una singura fenomenul, fara a primi nimic in schimb (sau poate doar niste injuraturi) si sa acceptam si consecintele acestei situatii.
Salvarea fotbalului romanesc poate veni doar din cooperarea si unirea fortelor tuturor suporterilor, nu dintr-o competitie individuala dintre acestia,
din solutii, nu din gasirea, pedepsirea si eliminarea vinovatilor,
din partea tuturor, nu doar din partea unor binefacatori care sa isi doreasca sa fie injurati si scosi tapi ispasitori mai devreme sau mai tarziu,
din eficientizarea comunicarii dintre finantatori, suporteri si angajatii clubului, nu din imposibila interzicere a acestei comunicari, (In acest moment in cazul in care exista o comunicare si o relatie de subordonare dintre finantatori si angajati, acestia din urma sunt numiti “marionete” si se considera ca aceste relatii sunt cauza declinului fotbalului romanesc, totul datorita miturilor si confuziilor prezentate mai sus. Este normal ca cel care este platit sa satisfaca dorinta platitorului si asa se intampla peste tot in lume. Dar cand drepturile europene sunt gresit intelese si cand cel care isi doreste sa fie platit se considera client in fata celui care il plateste, lucrurile pot lua o intorsatura nefireasca. Desigur ca poate in alte parti aceasta comunicare se desfasoara putin altfel, mai civilizat sau prin oameni de incredere specializati, dar aceasta este o relatie normala dintre un patron si un angajat. Noi propunem standardizarea acestei comunicari, pentru a evita pe cat posibil derapajele si reactiile la cald, care pot fi influentate de pasiunea pentru fotbal. Se evita astfel multe posibile erori umane naturale, care au loc intr-o astfel de relatie.
din recuperarea suporterilor pierduti si atragerea de noi suporteri, nu din eliminarea putinilor suporteri ramasi,
din dorinta de a schimba situatia actuala, nu din razbunare si frustrare,
prin proiecte menite sa uneasca suporterii, nu nascute dintr-o rivalitate dintre acestia, (Proiectele suporterilor din Romania sunt nascute ca o demonstratie de forta impotriva potentialilor si fostilor “investitori”, care sunt de fapt tot suporteri ai fotbalului. Pana acum nu au reusit sa demonstreze nimic aceste proiecte, deoarece cele mai de succes au gasit alti “investitori” sau beneficiaza de un aport semnificativ din partea autoritatilor locale.)
prin adaptarea la comportamentul suporterilor, nu prin criticarea acestuia, (Suporterii sunt acuzati pentru ca s-au indepartat de fotbal. Clientul nu va fi niciodata vinovat pentru neputinta vanzatorului!)
prin atragerea suporterilor la o contributie cat mai mare, nu prin limitarea acestora, (Proiectele suporterilor in Romania restrictioneaza posibilitatea de a obtine mai multe beneficii in cazul unei contributii mai mari si se asteapta ca aceste contributii sa vina din partea unor “binefacatori” care sa nu aiba nicio pretentie in schimb. Cati suporteri care isi cumpara 10 bilete la meci si folosesc doar unul cunoasteti? Aici se face confuzia cu votul politic democratic al unei tari. Prin legi, regulamente si altele, sunt reglementate taxele si impozitele pe care trebuie sa le achite un contribuabil. Astfel o persoana cu venituri de 1.000.000 de lei anual nu are optiunea legala sa plateasca aceleasi taxe precum o persoana care a avut venituri de 10.000 de lei anual. Practic este obligata prin lege sa plateasca taxe si impozite mai mari. In fotbal, nu are nimeni obligatia sa contribuie financiar si o persoana/entitate cu venituri colosale nu este obligata sa le aloce fotbalului sau sa contribuie mai mult decat altii. Astfel trebuie oferita oricui posibilitatea sa contribuie financiar la clubul favorit si daca vreun suporter are posibilitatea sa contribuie mai mult, acesta trebuie ATRAS sa faca acest lucru, prin beneficii si putere de decizie sporita. Am auzit pe cineva din cadrul unui club de fotbal punand astfel problema: Firma X are 1.000 de angajati si X cifra de afaceri. De ce sa sponsorizeze ei cu doar X lei? R: Pentru ca ei isi fac gestiunea proprie, aceasta este suma cu care pot contribui si nu au niciun fel de obligatie financiara fata de club, indiferent de numele acestuia. Club=vanzator, Sponsor=suporter=cumparator, niciodata invers)
Principiul democratiei intr-un stat 1 cetatean = 1 vot, indiferent de contributia financiara, poate fi implementat datorita reglementarilor si obligatiilor fiscale ale fiecarui cetatean.
In cazul unui club de fotbal aplicarea aceluiasi principiu (0 lei contributie = 1.000 de lei contributie = 1.000.000 de lei contributie) este injusta, deoarece niciun suporter nu este obligat de nimeni sa aduca o contributie financiara clubului. Acesta trebuie atras prin beneficii si puterea decizionala trebuie sa fie proportionala cu contributia financiara a acestuia. (40 de lei = 1 drept de vot valabil o luna) Aceasta lupta pentru putere dintre suporteri este un izvor interminabil de conflicte si fara o reglementare clara a drepturilor fiecarui suporter, aceste conflicte nu se vor sfarsi niciodata. Teoretic acestea sunt reglementate: Cine plateste cel mai mult pentru club, decide! Problema este ca nu prea mai sunt entitati dispuse sa asigure intreaga finantare a unui club de fotbal si oricum aceasta reglementare este contestata vehement de catre ceilalti suporteri, datorita miturilor si confuziilor prezentate mai sus. Astfel va exista o lupta continua dintre suporteri pentru putere, bazata pe teorii ale conspiratiei, mituri si confuzii (Eu am dreptate si eu ar trebui sa iau deciziile, pentru ca am cumparat o lada de bere jucatorilor in anul 1975 si multe alte asemenea situatii) si nu pe o sustinere cuantificabila adusa clubului.
Astfel, pe langa atragerea tuturor suporterilor in sistemul decizional si cu alte beneficii, www.realclubmanager.com reglementeaza situatia puterii decizionale a fiecarui suporter si pune capat oricaror discutii in acest sens, inutile si daunatoare oricarui club. Astfel suporterul care a cumparat o lada de bere in 1975 trebuie apreciat pentru aportul adus, dar va stii ca in cazul in care isi doreste sa aiba un cuvant de spus in cadrul clubului, acesta va trebui sa cumpere 10 beri (40 de lei)/luna pentru a beneficia de un drept de vot, deoarece un club are nevoie de finantare continua. Sunt sigur ca daca ar fi adevarat acest scenariu, acel suporter cu siguranta si-a spus cuvantul (si-a utilizat votul) in anul 1975.
UN CLUB CARE NU OFERA BENEFICII SI DREPTURI SUPERIOARE CELOR CARE CONTRIBUIE FINANCIAR MAI MULT este precum UN STAT FARA LEGI. (In prezent parca asistam la contestarea dreptului egal la votul politic democratic, in functie de tot felul de criterii... In aceasta situatie, statul ar fi organizat asa cum ar trebui organizat un club de fotbal. Este tot o anomalie a tranzitiei si nu face subiectul acestui proiect...)
prin oferirea unor beneficii adaptate secolului nostru si nevoilor consumatorului, nu prin copierea unor proiecte lansate inainte de inventarea televizorului, (A auzit cineva vreun suporter strigand: “Gata, m-am saturat, peste 2 ani il votez pe X Presedinte!”?)
prin adaptarea cluburilor la nevoile suporterilor, nu prin adaptarea suporterilor la nevoile clubului, (Cu totii ASTEPTAM suporterii sa vina la meci pentru ca avem nevoie de ei... acestia trebuie convinsi si atrasi sa vina la meci, nu asteptati!)
prin deschidere, nu prin excludere, (Pentru a putea cotiza la un club de fotbal, un suporter trebuie sa intruneasca anumite conditii si toate proiectele suporterilor pornesc de la cine sa NU fie implicat.)
prin beneficii oferite suporterilor, nu prin obligatii asumate ale acestora, (in majoritatea formularelor pe care suporterii trebuie sa le completeze pentru a obtine mult ravnitul drept de a putea da bani, acestia trebuie sa isi asume mai multe obligatii decat drepturi.)
prin oferirea beneficiilor unui patron de fotbal, nu a obligatiilor acestuia, (In aceleasi formulare se incearca obligarea suporterilor pentru a cotiza, sub amenintarea excluderii. Aceasta fidelizare ar trebui realizata prin oferirea unor beneficii pe care suporterii sa doreasca sa le pastreze, nu prin constrangere.)
prin masuri si idei adaptate prezentului, nu trecutului, (<3.000 de spectatori/meci Liga1)
societatii de azi, nu societatii fostului regim, (un altfel de marketing)
realitatii, nu supraevaluarii, (valoare primul 11< Armenia)
bazate pe reguli, nu pe exceptii, (chiar daca Luxemburg a facut egal cu Franta, asta nu inseamna ca vom face si noi sau ca Luxemburg s-a calificat la C.M., Banii nu aduc performante pentru ca o echipa cu buget mai mic a reusit sa castige un meci impotriva alteia mai bogate... dar cand echipa cu cel mai mare buget dintr-un campionat a iesit pe ultimul loc?)
pe resurse uzuale, nu exceptionale (Acum toata lumea spune ca solutia fotbalului romanesc este crearea centrelor de copii si juniori, datorita succesului avut de Viitorul. Acolo au fost adusi cei mai buni tineri din tara la toate varstele, urmatorul centru asemanator va fi format din jucatori din al doilea esalon ca si talent) Daca stiti 2-3 oameni in plus precum Hagi, va rugam sa ne recomandati si noua unul interesat sa lucreze la clubul nostru, fara sa fie platit la adevarata lui valoare, ba chiar sa vina el cu cateva milioane de euro de acasa si pe urma sa ne permita si niste ironii (pentru modul sau de exprimare) si asteptari halucinante (cum ar fi sa isi vanda si hotelul pentru a investi mai mult).
pe adevar, nu pe minciuna, (gasim intotdeauna minciuni pentru a ne supraevalua)
care sa rezolve problemele noastre, nu ale altora, pentru a umple stadioane, nu pentru a prioritiza accesul pe stadion, (De ce nu se implementeaza un proiect, precum www.realclubmanager.com in campionatele puternice, pentru a-l putea copia peste 100 de ani? Pentru ca echipele din aceste campionate beneficiaza deja de o finantare solida si stadioane pline.)
pentru a gasi surse de finantare, nu pentru a le selecta sau exclude preventiv pe cele care nici macar nu exista, (aplicarea modelului german pentru a ne proteja de investitorii straini, care nici nu exista. Ca si cum un proprietar de magazin din Romania ar interzice accesul cangurilor, in vederea cresterii vanzarilor.)
prin a alerga dupa noi suporteri, nu prin ai astepta si ulterior selecta, (suporterii trebuie aprobati de o comisie, inainte de a obtine dreptul de a putea contribui financiar la clubul favorit)
cu scopul de a dezvolta un club, nu de a castiga un concurs individual dintre suporteri. (Mergand pe aceeasi strategie este posibil sa premiem in curand “Ultimul suporter ramas in fotbal”, cel mai frumos, cult, inteligent, care a castigat toate bataliile cu ceilalti suporteri, iar accesul pe stadioane si in cadrul cluburilor va fi permis doar suporterilor care: au marimea 42 la picior, sunt sateni cu ochi albastri, 1,75 inaltime, un 7 si doi de 10 la istorie in clasa a VII-a semestrul II, au jucat fotbal in perioada X la echipa Y, cunoaste conjuctural Scufita Rosie pe de rost, este absolvent al facultatilor X,Y si Z etc.) |
---|